Proud to be Senior

Werkgevers zijn niet verplicht om werknemers die arbeidsongeschikt blijken te ontslaan. Ze voorkomen daarmee dat ze een transitievergoeding moeten betalen. De rechter geeft ze gelijk.

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) moeten werkgevers werknemers die tenminste 24 maanden in dienst zijn geweest en door de werkgever ontslagen worden een transitievergoeding meegeven. Eindigt een arbeidsovereenkomst door arbeidsongeschiktheid, dan is ook een transitievergoeding verplicht. Reden voor werkgevers om de arbeidsovereenkomst niet te ontbinden. Vooral bij oudere werknemers is dat de moeite waard, omdat die spoedig van rechtswege worden ontslagen bij het bereiken van de AOW-leeftijd. De werkgevers voorkomen zo dat ze de werknemer die door ziekte is uitgevallen een flinke som geld mee te moeten geven.
De rechter heeft onlangs op 2 augustus in een zaak, die bij de kantonrechter te Roermond speelde, de werkgever weer gelijk gegeven. De werknemer die de zaak had aangespannen heeft een VIA-uitkering en zal waarschijnlijk nimmer meer aan het werk komen, maar de rechter verwees naar eerdere vonnissen.
Het kabinet wilde deze praktijk stoppen door werkgevers te compenseren, maar de Raad van State is kritisch over de nieuwe wet en doet suggesties voor alternatieven. Zo zou het kabinet de transitievergoeding bij arbeidsongeschiktheid kunnen schrappen of het recht van doorbetaling bij ziekte aan passen.
De nieuwe wet die het slapende dienstverband van afgekeurde werknemers moet voorkomen zou op 1 januari moeten ingaan. Maar omdat het UWV die alles moet gaan regelen niet op tijd opdracht heeft gekregen de nieuwe wet te implementeren lijkt die datum niet haalbaar te zijn. Arbeidsongeschikte werknemers kunnen door het slapende dienstverband naar hun transitievergoeding fluiten en blijven wel verbonden aan hun werkgever.

Nico van Scheijndel

15 augustus 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.