Proud to be Senior

Het gedeeltelijke met pensioen gaan voordat de eerste AOW wordt ontvangen neemt snel in populariteit toe. Bij Zorg en Welzijn verdriedubbelde het aantal deelnemers zelfs.

Steeds meer werknemers maken gebruik van de mogelijkheid om alvast een stukje met pensioen te gaan. Bij het ABP nam het aantal deelnemers de afgelopen twee jaar met 60 procent toe tot 115.000 deelnemers. Bij metaalfonds PMT verdubbelde het aantal en bij pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) koos een op de drie deelnemers voor een deeltijdpensioen; dat is drie maal zoveel als in 2010.
Ondanks het feit dat de mogelijkheid van deeltijdpensioen al lang bestaat (Plus magazine schreef er in 2001 al over) werd er nooit veel gebruik van gemaakt. Pas de laatste jaren, sinds de verhoging van de AOW-leeftijd, komt het deeltijdpensioen pas echt in de belangstelling.
Volgens de woordvoerder van PFZW gebruiken de werknemers in de gezondheidszorg het deeltijdpensioen om zo werkend hun pensioen te halen. Ook bij PMT ziet men die ontwikkeling. Werknemers in de metaal gaan liever met deeltijdpensioen, dan dat ze stoppen met werken voordat ze AOW ontvangen, dat is namelijk financieel onaantrekkelijk.
De toegenomen aandacht voor het deeltijdpensioen is er ook vanwege de discussie over een nieuw pensioenstelsel waarbij het pensioen flexibeler ingezet kan worden. Een van de voorstellen is om bij het ingaan van het pensioen een groot bedrag in eens te ontvangen en dan later een lager pensioen. Voor die zogenoemde lump sum is vooral belangstelling bij deelnemers met een slechte gezondheid (korte levensverwachting), lage inkomens (voor meer financiƫle armslag) en mensen met kinderen (schenken) zagen dit wel zitten volgens een studie van pensioenuitvoerder PGGM.

Nico van Scheijndel

9 juni 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.