Proud to be Senior

Baas steunt langer doorwerken niet

september 22nd, 2015

We moeten langer doorwerken, maar werkgevers investeren nauwelijks in de oudere werknemers om ze zo gemotiveerd en productief hun pensioen te laten halen.

 

Sinds 2006 is het vroegpensioen vrijwel niet meer mogelijk en is de leeftijd, waarop we stoppen met werken opgeschoven van 61 jaar in 2007 naar gemiddeld 64,1 in 2014. Vorig jaar was voor het eerst meer dan de helft van de werknemers 65 jaar of ouder op het moment dat ze met pensioen gingen. Werknemers willen dus volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wel door. Werkgevers zien die noodzaak nog steeds veel minder.

Onderzoek van pensioenonderzoeksinstituut Netspar toont aan, dat werkgevers voor 17 procent aandacht hebben voor maatregelen die ouder werknemers gemotiveerd en productief houdt. Dergelijke maatregelen zijn scholing en training. De helft van de werkgevers, heeft voornamelijk oog voor maatregelen die de oudere werknemers ontzien, zoals extra vrije dagen of verlichten van taken. Van de werkgevers vindt 43 procent het helemaal niet belangrijk dat werknemers werkend hun pensioen halen. Dergelijke werkgevers zijn te vinden in de bouw, schoonmaak, maar ook bij de overheid en het onderwijs.

Juist nu het vroegpensioen is weggevallen, is het van groot belang dat werknemers voldoende productief kunnen doorwerken tot hun pensioen vindt medeonderzoeker Andries de Grip, hoogleraar scholing en arbeidsmarkt aan de Universiteit van Maastricht. “Door juist te investeren in scholing houden oudere werknemers hun competenties langer en beter op peil. Bovendien verhogen scholingsmogelijkheden motivatie en productiviteit van het personeel. Ook van de werknemers die er niet direct gebruik van maken.”

Nico van Scheijndel

22 september 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.