Proud to be Senior

Gisteren heeft de Eerste Kamer de Wet werk en zekerheid aangenomen. Hierdoor verandert het ontslagrecht, de WW-duur en het maximaal aantal flexibele contracten.

 

De Eerste Kamer heeft gisteren de Wet werk en zekerheid aangenomen. Met de nieuwe wet zijn grote veranderingen voor werknemers een feit. Zo is ontslagen worden vanaf 1 juli 2015 gemakkelijker, maar ontvangt iedereen bij zijn ontslag dezelfde ontslagvergoeding in de vorm van een transitievergoeding. De transitievergoeding van maximaal € 75.000 of een jaarsalaris moet de ontslagen werknemer gebruiken voor scholing en om de overgang naar ander werk te bespoedigen.

De Werkloosheidsduur zal vanaf 1 januari 2016 in stappen korter worden. Nu nog is de maximale WW-duur 38 maanden, dat zal in 2019 maximaal 24 maanden zijn. Wel krijgen de werkgevers en werknemers de gelegenheid om in de cao-onderhandelingen de WW-duur te verlengen tot weer 38 maanden. Is iemand langer dan zes maanden werkloos dan moet hij beschikbaar werk aannemen. Is het salaris bij de nieuwe baan lager dan de WW-uitkering, dan past het UWV het verschil bij.

Nu nog mag een werkgever maximaal drie contracten of maximaal drie jaar flexibele contracten geven. In de nieuwe wet is dat maximaal twee jaar. Is die twee jaar volgemaakt dan moet de werknemer er vanaf 1 juli 2015 minimaal zes maanden tussenuit in plaats van de huidige drie.

 

Nico van Scheijndel

11 juli 2014

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.