Proud to be Senior

Cao’s nog niet AOW-proof

april 10th, 2013

Ondanks het feit dat de eerste AOW al vanaf april 2012 niet meer wordt uitgekeerd op de eerste van de maand van je 65ste verjaardag, gaan veel cao’s en arbeidscontracten daar nog steeds van uit. Die bepaling is vernietigbaar.

 

De Nederlandse Vereniging voor Journalistiek (NVJ) vraagt aandacht voor het feit dat veel cao’s en arbeidsovereenkomsten nog steeds niet zijn aangepast aan de nieuwe AOW. Die nieuwe AOW stelt dat de eerste AOW pas wordt ontvangen vanaf de verjaardag en vanaf 1 januari 2013 steeds een beetje later dan met 65 jaar. Toch hebben veel werkgevers hun beleid nog niet aangepast en ontslaan personeel vanaf 65 jaar zoals ze steeds gewend waren. Dat mag niet meer, arbeidscontracten en cao’s moeten doorlopen totdat de werknemer de eerste AOW ontvangt, de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Arbeidsovereenkomsten eindigen van rechtswege bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. De uitzondering om iemand op grond van leeftijd te ontslaan staat in Wet Gelijke Behandeling op grond van Leeftijd bij de arbeid (WGBL). Deze wet kent als uitzondering de bepaling dat wanneer in een cao staat dat werknemers met pensioengerechtigde leeftijd met pensioen gaan, dan mag de werkgever iemand met pensioengerechtigde leeftijd ontslaan, eerder niet.

 

Nico van Scheijndel

10 april 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.