Proud to be Senior

De pensioenfondsen houden de stijgende lijn van hun dekkingsgraaden vast, in september steeg de dekkingsgraad weer een procent.

In september stegen in de pensioenbarometer van Aon Hewitt zowel de actuele- als de beleidsdekkingsgraad een procent. De gemiddelde actuele dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was eind september 109 procent. De Beleidsdekkingsgraad steeg naar 105 procent. Beide gemiddelden stegen ieder een procent.
Met deze toename houden de Nederlandse pensioenfondsen hun stijgende lijn sinds december 2016 vast. De toename is vooral aan de stijgende aandelenkoersen te danken.
Wanneer de beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds op 31 december dit jaar minder is dan 104,2 procent, dan kan De Nederlandse Bank dit pensioenfonds dwingen herstelacties te nemen. Korten op de pensioenen is dan een mogelijkheid. Om de pensioenen weer (deels) te kunnen indexeren, dus mee te laten stijgen met de prijzen, hebben fondsen een beleidsdekkingsgraad van 110 of zelfs 120% nodig.
De actuele, dekkingsgraden van de vier grootste pensioenfondsen waren eind september als volgt: het ABP 103,3 procent, Pensioenfonds Zorg en Welzijn 100,1 procent, de metaalfondsen PMT en PME respectievelijk 102,2 en 101,6 procent. Het vijfde van de vijf grootste pensioenfondsen BPF (bouw) zit met 113,8 procent veilig boven de minimale eis van104,2 procent.

Nico van Scheijndel

2 november 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.