Proud to be Senior

Deeltijd-VUT in opkomst

september 28th, 2017

Vakbond CNV signaleert de trend dat in steeds meer coa’s de mogelijkheid van deeltijd-VUT wordt opgenomen, waarbij de baas meebetaalt aan minder werken.

Concrete cijfers kan het CNV nog niet geven, maar ze signaleert wel de trend dat in steeds meer cao’s de deeltijd-VUT wordt afgesproken of toch tenminste op de onderhandelingstafel ligt. De deeltijd -VUT is nog vooral zichtbaar bij ambtenaren waar deze het Generatiepact heet en waar minder wreken met behoud van loon ook als eerste geïntroduceerd is.
De deeltijd-VUT is een regeling die zorgt dat werknemers van zestig jaar en ouder minder gaan werken, daar iets inkomen voor inleveren, met behoud van hun volledige pensioenopbouw. De meest voorkomende varianten zijn: 60 procent werken, 80 procent loon, 100 procent pensioenopbouw, of 80 procent werken, 90 procent loon en 100 procent pensioenopbouw. De insteek is dat oudere werknemers werkend hun pensioen halen en dat meer jongeren aan het werk kunnen. Opvallend is ook dat bij het huidige vroegpensioen de werknemer alvast van zijn oudedagspensioen snoept, terwijl bij de deeltijd-VUT de werkgever meebetaalt aan het minder werken.
Dat de deeltijd in opkomst is, komt vooral doordat er steeds meer oudere werknemers zijn die gezond hun pensioen moeten halen. Bovendien gaat de groep 60-plussers nog flink toenemen, want de AOW-leeftijd komt naar verwachting op 68 jaar te liggen.

Nico van Scheijndel

28 september 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.