Proud to be Senior

Het blijkt dat werknemers met zwaar beroep vaak hun pensioen niet werkend halen, maar als arbeidsongeschikte het arbeidsproces verlaten.

Bij het pensioenfonds voor de metaal, PMT, zien ze een verdubbeling van het aantal arbeidsongeschikten sinds de pensioenleeftijd is verhoogd. Bij pensioenfonds Zorg en Welzijn is een stijging te zien van 20 procent ten opzichte van 2013.
Het UWV signaleerde in juni al dat het aantal arbeidsongeschikten toeneemt. Het UWV had daar toen geen afdoende verklaring voor. Vorig jaar kwamen er 40.000 arbeidsongeschikten bij een stijging van 12 procent, de sterkste groei sinds 2010. En dat terwijl het aantal arbeidsongeschikten in de WIA, WAO en Wajong de afgelopen jaren juist stabiel bleef op 800.000.
Volgens het UWV is de kans dat een 55-plusser arbeidsongeschikt wordt tien keer zo groot als bij een 25-jarige. Met het verhogen van de AOW-leeftijd is ook de kans op arbeidsongeschiktheid daarmee toegenomen. Volgens Jan Berghuis van pensioenfonds PMT stijgt het aantal arbeidsongeschikten zo snel omdat oudere werknemers met een zwaar beroep de hogere pensioenleeftijd niet kunnen bijbenen. De werkgevers en vakbonden in de metaal hebben daarvoor de oplossing gevonden in korter werken zonder al te veel loonverlies.
Pierre Koning, hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid aan de VU, ziet nog een andere ontwikkeling. Oudere werknemers die werkloos worden en aan het einde van hun WW ziek worden en zo de WIA (opvolger van de WAO) in gaan. Hij vraagt zich af of zij echt ziek zijn geworden of vragen ze een andere uitkering aan? Het UWV ontkent dat er voor ouderen soepeler keuringsregels gelden.

Nico van Scheijndel

12 juli 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.