Proud to be Senior

De Overbruggingsregeling die het AOW-gat moet overbruggen wordt niet uitgebreid. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken ziet daarvoor geen mogelijkheden.

Door de invoering van de (versnelde) hogere AOW-leeftijd komen 65-jarigen van wie de vut of verzekering stopt met het 65 jaar worden, in een AOW-gat terecht. Het inkomen stopt en op de eerste AOW moeten ze steeds langer wachten. De Tweede kamer heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken gevraagd om de criteria voor het krijgen van de overbruggingsregeling (OBR) te verruimen. Met de OBR kunnen de personen die daarvoor in aanmerking komen een uitkering krijgen waarmee ze de periode tussen laatste uitkering en eerste AOW kunnen overbruggen.
De staatssecretaris ziet echter geen mogelijkheden voor verdere uitbreiding van de criteria, zo meldt ze de Tweede Kamer in een brief. Ouderenorganisatie ANBO is teleurgesteld in de staatssecretaris: “Het nieuwe kabinet moet laten zien dat er oog is voor de problemen die burgers ondervinden door ondoordacht kabinetsbeleid. Het is onrechtvaardig om de rekening van een hogere AOW-leeftijd niet deels te betalen”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.
Om in aanmerking te komen voor een OBR moet aan veel voorwaarden worden voldaan. Het inkomen mag niet te hoog zijn. De overbrugging geldt voor mensen met een inkomen tot 200% van het bruto wettelijk minimumloon (300% voor paren). Dit wordt een half jaar voor de ingangsdatum van de OBR getoetst. Verder mag het spaargeld niet hoger zijn dan de vrijstellingen in box 3. Alle criteria voor de OBR vindt u hier.

Nico van Scheijndel

7 juni 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.