Proud to be Senior

Meer ouderen aan het werk

september 15th, 2016

Steeds meer ouderen werken langer door, ook het aantal werkloze 45-plussers daalt.

Volgens het vandaag gepubliceerde rapport ‘De arbeidsmarkt in cijfers’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de afgelopen tien jaar steeds meer ouderen aan het werk blijven. Was de gemiddelde leeftijd waarop iemand met pensioen ging in 2005 nog 61 jaar, in 2015 is deze leeftijd opgelopen naar 64 jaar en 5 maanden. Volgens het CBS werkte zelfs 13 procent nog na zijn pensioen: waarvan een kwart in voltijd dienstverband.
Het grotere aantal werkende 60-plussers laat zich niet verklaren door de toename van het totaal aantal 60-plussers. De groep groeide weliswaar van 1,5 miljoen in 2005 naar nu 2,1 miljoen, maar tien jaar geleden werkte 16 procent van hen terwijl dat in 2015 32 procent was. Het groter aantal werkende 60-plussers lijkt zich eerder te verklaren door het wegnemen van maatregelen die eerder stoppen met werken aantrekkelijk maakte en de hogere AOW-leeftijd.
De afname van de werkloosheid was het afgelopen half jaar het sterkst onder 45-plussers. Meer dan de helft van de daling kwam voor rekening van deze leeftijdsgroep. Sinds de piek van het totaal aantal werklozen in februari 2014 daalde de werkloosheid vooral onder 25- tot 45-jarigen. Het aantal werkloze 45-plussers bleef twee jaar lang vrijwel ongewijzigd. In het afgelopen half jaar daalde de werkloosheid echter ook onder 45-plussers.

Nico van Scheijndel

15 september 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.