Proud to be Senior

Vaker werken na pensioen

maart 7th, 2016

Uit het promotie onderzoek van Ellen Dingenmans blijkt dat steeds meer gepensioneerden toch weer aan de slag gaan, plezier in het werk en sociale contacten zijn de drijfveren.

Werkgevers en werknemers moeten hun visie op wat met pension gaan betekent aanpassen. Uit het promotieonderzoek van Ellen Dingenmans blijkt namelijk, dat steeds meer Nederlandse gepensioneerden na hun pensioen weer aan de slag gaan, of de wens hebben te willen werken. Ze deed haar onderzoek bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en het Academisch Medisch Centrum Groningen. Uit haar onderzoek blijkt dat een op de vier gepensioneerden in Nederland op de een of andere manier weer betaald werk heeft na het pensioen. Dat blijkt van de 15 Europese landen die Dingenmans onderzocht een relatief hoge score.
Van de gepensioneerden die doorwerken doet 15 procent dat voor het geld, maar de meesten voor de sociale contacten en het plezier dat ze met het werk hebben. Naast de gepensioneerden die werken, blijken er ook veel te zijn die wel zouden willen werken, maar geen werk kunnen vinden.
De doorwerkers zijn volgens het promotieonderzoek voornamelijk vroeg-gepensioneerden met een goede gezondheid en hogere opleiding. Maar ook van de gepensioneerden met een minder goede gezondheid of lagere opleiding werkt een flinke minderheid.
Dingemans onderzocht wie er doorwerken na hun pensioen en wat de gevolgen zijn voor het welzijn van deze ouderen. Woensdag 9 maart verdedigt zij haar proefschrift.

Nico van Scheijndel

7 maart 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.