Proud to be Senior

Dit kabinet zal geen grote pensioenhervormingen meer doorvoeren, dat is aan het nieuwe kabinet volgens staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken.

Gisteren was er dan, negen maanden nadat het kabinet de hoofdlijnen voor een nieuw pensioenstelsel presenteerde, eindelijk het debat over dit voorstel. Het debat leidde echter tot niets. De hardste toezegging die de staatsecretaris deed, was dat dit kabinet geen fundamentele hervormingen aan het pensioenstelsel zal doorvoeren. Die hervormingen zijn aan het nieuwe kabinet, na de verkiezingen in maart volgend jaar.
Voor fundamentele keuzes was het ook nog te vroeg omdat de Sociaal Economische Raad pas in mei met haar advies komt over de voorkeursvariant: individuele potjes in plaats van één grote pot.
De discussie over het toekomstige pensioenstelsel werd doorkruist met de actuele zorgen over de pensioenfondsen. Door de lage rekenrente dreigt het pensioen van 7 miljoen mensen volgend jaar gekort te worden. Oplossingen voor dit vraagstuk kwamen er niet.
De meeste steun is er in de Tweede Kamer om de doorsneepremie af te schaffen. Dit systeem zorgt er voor dat de jongeren extra bijdragen aan de ouderen. Afschaffen van dit systeem kost naar verwachting van het Centraal Planbureau 100 miljard euro en het is niet duidelijk wie dat gaat betalen. Het mag de overheid niets kosten, de dertigers tot vijftigers hebben al meer ingelegd en ouderen én jongeren moesten toch juist ontzien worden?
De staatssecretaris komt in mei met een actueel overzicht van de financiële positie van pensioenfondsen. Als het lukt, komt ze in juni nog met de uitwerking van varianten voor een nieuw pensioenstelsel: op tijd voor de verkiezingscampagne van 2017.

Nico van Scheijndel

31 maart 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.