De lobby die pleit voor een AOW waar je zelf de ingangsdatum van kan bepalen wordt steeds sterker, alleen de staatssecretaris lijkt nog tegen.
Vorig jaar werd de motie van Norbert Klein van zijn Vrijzinnige Partij nog met brede steun in de Tweede Kamer aangenomen. De staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wees de motie echter af. Zelf kunnen bepalen wanneer je de eerste AOW ontvangt is volgens haar te duur en onrechtvaardig, want alleen hoger opgeleiden zouden het zich kunnen permitteren. En de staat gaat belastinginkomsten missen.
De idee van de flexibele-AOW is, dat als je eerder de AOW wilt ontvangen, je dat 6,5 procent AOW kost, werk je langer door, dan krijg je juist 6,5 procent meer AOW.
De angst van de staatssecretaris is volgens Klein vooral de angst voor het onbekende. In de ons omringende landen is er al langer een flexibele AOW en daar zijn de effecten die de staatssecretaris vreest nergens opgetreden.
Dat wordt ondersteunt door Yvonne Adema, universitair docent aan de Erasmus School of Economics. Zij voorspelt op basis van haar onderzoek en dat van twee collega’s, dat een flexibele AOW voor alle partijen gunstig uitpakt. Er is volgens haar nog geen serieus onderzoek gedaan of veel mensen eerder zullen stoppen met werken in plaats van langer doorwerken. Adema denkt dat veel hoger opgeleiden langer zullen doorwerken door de extra prikkel van de hogere uitkering. Dat lager opgeleiden eerder stoppen lijkt volgens haar zelfs rechtvaardig, omdat zij vaak eerder beginnen met werken en bovendien een lagere levensverwachting hebben. De lager opgeleiden incasseren nu minder AOW dan hoger opgeleiden. Je komt met een flexibelere AOW tegemoet aan de kritiek dat de verhoging van de AOW-leeftijd vooral de lager opgeleiden treft.
Niet alleen Norbert Klein en zijn collega Tweede Kamerleden zijn enthousiast voor de flexibele AOW, er is ook steun bij de vakbonden en de ouderenbonden. Klein heeft aangegeven in het nieuwe politieke jaar met een wetsvoorstel te komen voor een flexibele-AOW. De staatssecretaris heeft aangegeven op dit wetsvoorstel te wachten voordat ze verder reageert.
Nico van Scheijndel
20 juli 2015