Proud to be Senior

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de arbeidsvoorwaarden van werkende AOW’ers. Het voorstel van Minister Asscher kent felle voor- én tegenstanders.

 

In het wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken krijgen werkende AOW’ers na invoering van deze wet tenminste het minimumloon betaald, is de ziektewetuitkering beperkt tot zes weken, gaan ze er bij ontslagrondes als eerste uit en kunnen ze een eindeloze rij tijdelijke contract te krijgen zonder zicht op een vast contract. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. De verschillende belangenorganisaties hebben hun stellingen betrokken. Zo vindt vakbond CNV dat er sprake is van verdringing op de arbeidsmarkt, omdat de AOW’ers door deze voorwaarden aantrekkelijker zijn voor werkgevers dan andere werkzoekenden die nog geen AOW ontvangen. Ook de SP-fractie in de Tweede Kamer ziet niets in de voorstellen vanwege de oneerlijk concurrentie. De SP pleit ervoor dat werkende AOW’ers ook WW- en AOW-premie gaan betalen zodat ze net zo duur zijn als andere werknemers. Ontslagen AOW’ers zouden dan ook recht hebben op WW, met een maximum uitkering van € 199 per dag waarop de ontvangen pensioenen en AOW op in mindering wordt gebracht.

Ouderenorganisatie Unie KBO ziet wel voordelen in de nieuwe arbeidsvoorwaarden voor werkende AOW’ers. Toch is er ook hier kritiek, voornamelijk de korte periode dat er bij ziekte wordt doorbetaald zit ze niet lekker. Doorwerken is voor AOW’ers niet altijd een luxe. Vooral de AOW’ers met een onvolledige AOW en geen recht op aanvullende bijstand omdat ze teveel spaargeld hebben, werken omdat het moet en komen door de korte ziektewetuitkering in de problemen. Ook wil de Unie KBO dat werkende AOW’ers bij reorganisaties op dezelfde manier behandeld worden als de jongere collega’s.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werken er momenteel 100.000 AOW’ers. Ongeveer 10 procent daarvan werkt uit financiële noodzaak. Het overgrote deel van de werkende AOW’ers werkt uit sociale overwegingen.

 

Nico van Scheijndel

12 maart 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.