Proud to be Senior

Uit onderzoek dat onder 11.000 50-plussers is gedaan blijkt dat 70 procent geen weet heeft van de veranderingen in de wetgeving over langdurige zorg en wat betekent voor hun thuissituatie.

 

Over bijna drie maanden gaat de nieuwe wet langdurige zorg in en krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheden bij de ondersteuning van hun burgers. Het doel is langer zelfstandig thuis blijven wonen met als uitgangspunt: informele hulp waar het kan en professionele hulp waar het moet. Hoe duidelijk dat standpunt misschien ook is, 70 procent van de ouderen heeft nog geen idee wat er boven hun hoofd hangt of hoe ze dadelijk de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Bovenstaande blijkt uit onderzoek dat is gedaan door ThyssenKrupp Encasa in samenwerking met ANBO, de afdeling Health Evidence van de Radboud Universiteit Nijmegen, Liever Thuis! en Etac. Andere resultaten uit het onderzoek laten zien dat 60 procent van de onderzochte groep beter inzicht wil hebben in de mogelijkheden en voorzieningen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Ook blijken ouderen bereid om zelf meer bij te dragen aan de hulp die ze krijgen. Zo wil de helft van de 11.000 ondervraagden van 50 tot 80 jaar extra betalen voor huishoudelijke hulp. Ook voor een eigen bijdrage voor mobiliteitsoplossingen, maaltijdservice of domoticaoplossingen is 40 procent van de ondervraagden bereidt om in de buidel te tasten.

De eigen bijdrage is in de nieuwe wet inkomensafhankelijk en zal per gemeente verschillend zijn. De ANBO raadt ouderen dan ook aan om bij hun gemeenten te informeren naar voor welke vergoedingen zij in aanmerking komen. Maar kijk ook verder dan de gemeenten zelf, want het particulier afnemen van diensten kan nog wel eens goedkoper uitvallen.

 

Nico van Scheijndel

25 september 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.