Proud to be Senior

Om de financiering van pensioenen houdbaar te maken moeten we wereldwijd van de vastgestelde pensioenleeftijd af. Werknemers moeten meer mogelijkheden krijgen om zelf hun pensioenleeftijd te bepalen.

 

Jongeren stellen hun beroepscarrière uit en de levensverwachting stijgt. Deze combinatie van factoren legt een bom onder de betaalbaarheid van de pensioenen. Jongeren dragen doordat ze later beginne met werken minder bij aan de betaalbaarheid van de pensioenen terwijl ouderen vanwege de gestegen levensverwachting langer financieel ondersteund moeten worden. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Southampton moeten we van de vastgelegde en verplichte pensioenleeftijd af om de pensioenen betaalbaar te houden. Volgens de onderzoekers is er geen land met een vast pensioensysteem waar de huidige financiering budgettair houdbaar is. Ondanks het feit dat er wereldwijd consensus is over de pensioenleeftijd van 65 jaar zouden we wereldwijd moeten afstappen van de traditioneel en een verplichte pensioenleeftijd.

De leider van het onderzoek professor Yehuda Baruch pleit voor meer controle bij de werknemers over het moment dat ze met pensioen willen. Om een vaste pensioendatum te schrappen, is er echter een belangrijke culturele verandering noodzakelijk en moet ook de arbeidsmarkt ingesteld worden op het behoud van oudere werknemers.

 

Nico van Scheijndel

18 maart 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.