Proud to be Senior

Discriminatie is toegestaan

maart 26th, 2014

Tot eind volgend jaar mogen werkgevers onderscheid in leeftijd maken, ze mogen specifiek jongeren én ouderen werven.

 

In een poging de arbeidsmarkt voor jongeren en ouderen vlot te trekken is het verbod op leeftijdsdiscriminatie tijdelijk opgeheven. Tot eind 2015 mogen werkgevers vragen naar een specifieke leeftijd, jonger dan 27 en ouder dan 50 jaar. Ze moeten zich bij dat maken van onderscheid wel houden aan de richtlijnen. Zo moet in de advertentie bij het zoeken naar jongeren de tekst staan: “Dit is een vacature voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de Aanpak jeugdwerkloosheid”. En als het om een 50-plusser gaat: “Deze vacature past in het beleid van het ministerie van SZW dat mede is gericht op de bestrijding van werkloosheid onder de doelgroep 50-plus”.

Het maken van onderscheid naar leeftijd bij personeelsadvertenties is sinds 2004 bij wet verboden. Vragen naar sollicitanten van 27 jaar of jonger is verboden. Ook indirect vragen naar een bepaalde leeftijdscategorie zoals studenten is niet toegestaan. Dat er nu een uitzondering op die regel komt heeft te maken met de groeiende werkloosheid en de kansen van jongeren en ouderen op de arbeidsmarkt.

Ouderenorganisatie ANBO geeft aan tegen ongerechtvaardigd leeftijdsonderscheid te zijn bij het werven van werknemers. Maar staat wel achter deze tijdelijke maatregel. Nog belangrijker dan het tijdelijk opheffen van discriminatie vindt zij dat er maatregelen komen in aanvulling op het Actieplan 55-plus. Op die manier zouden er (tijdelijke) arbeidsplaatsen kunnen komen en langdurige werkloosheid voorkomen, zowel voor jong als oud.

 

Nico van Scheijndel

26 maart 2014

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.