Proud to be Senior

Steeds vaker accepteren rechters de gewoonteregel van stoppen bij de eerste AOW niet meer. Wil een werkgever dat het arbeidscontract met de eerste AOW eindigt, dan moet dat in het arbeidscontract staan.

 

Stoppen met ingang van de eerste AOW is niet meer vanzelfsprekend. Staat er in de arbeidsovereenkomst of de cao niets expliciets over een einddatum van het arbeidscontract, dan mag de werknemer gewoon doorwerken. Nu blijkt ook dat het UWV en rechters steeds vaker ontslag bij de ontvangst van de eerste AOW niet meer accepteren. Tenzij de werkgever en werknemer overeenkomen dat de arbeidsovereenkomst zonder opzegging van rechtswege eindigt met ingang van de dag waarop de eerste AOW wordt ontvangen, zal een ontslagvergunning door het UWV worden geweigerd. Ontslag bij de eerste AOW wordt door de veranderde houding van UWV en rechters steeds meer een zaak van werknemers en werkgevers samen.

Het feit dat de AOW-leeftijd langzaam opschuift naar 69 jaar en steeds meer werknemers doorwerken tot aan hun pensioen en ook daarna, maakt dat de gewoonte van het ontslag bij 65 jaar niet meer gewoon is. Naast niet gewoon is het op grond de Wet Gelijke Behandeling onwettig. Werknemers die toch ontslagen worden bij 65 jaar kunnen binnen twee maanden na hun ontslag de gederfde inkomsten bij hun werkgever alsnog claimen. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft dit onlangs nog in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

 

Nico van Scheijndel

31 juli 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.