Proud to be Senior

De eigen bijdrage zorg

april 3rd, 2013

Sinds 1 januari 2013 speelt het eigen vermogen een grotere rol bij het bepalen van de eigen bijdrage zorg AWBZ en WMO. In de media is de hogere eigen bijdrage breed uitgemeten met veel onrust onder de toekomstige zorggebruikers als gevolg. Vooral het financieel opeten van de eigen woning is een gevoelig punt. Maar wordt die soep wel zo heet gegeten als hij wordt opgediend? Dat hoeft niet!

 

Bent u al in zorg? Schenk dan zelf een flink bedrag aan uw kinderen of andere begunstigde, maar houdt tenminste zelf het bedrag van de vrijstelling in box 3. Dat is tenminste € 21.139 per persoon en meer wanneer u 65 jaar bent en een bruto jaarinkomen hebt van minder dan € 19.895. Schenkt u meer dan de vrijstelling dan moet de ontvanger schenkbelasting betalen. Kinderen hebben een jaarlijkse vrijstelling van € 5141 en betalen over het meerdere 10 procent schenkbelasting tot € 118.254, daarboven betalen ze 20 procent schenkbelasting. Alle anderen hebben een vrijstelling van € 2057 en betalen daarboven 30 procent schenkbelasting tot € 118.254 en daarboven 40 procent. Kleinkinderen betalen respectievelijk 18 en 36 procent schenkbelasting boven de vrijstelling van € 2057.

Is het erg dat er schenkbelasting moet worden betaald? Nee, zouden ze niet geschonken krijgen, maar van u erven, dan betalen ze erfbelasting tegen het zelfde tarief. Bovendien betaalt de zorgontvanger aanzienlijk minder eigen bijdrage. De winst over het hogere bedrag dat ze geschonken krijgen ten opzichte tot de door de eigen bijdrage geslonken erfenis, is snel geteld.

Nadat u de schenkingen hebt gedaan is uw vermogen geslonken en kunt u bij het CAK een herziening van de beschikking eigen bijdrage aanvragen zodat u vanaf dat moment ook een lagere eigen bijdrage gaat betalen.

 

Nog niet in zorg? Dan hoeft u zich voorlopig geen zorgen te maken. Uw woning die uw hoofdverblijf is zit in box 1 en telt dus niet mee als vermogen. Ook niet wanneer u de woning helemaal of bijna vrij van hypotheek hebt. Bovendien berekent het CAK de eigen bijdrage AWBZ/WMO over het vermogen dat u twee jaar eerder had. In 2013 dus over het saldo van 1 januari 2011. U hebt daarmee 2 jaar respijt. Verkoopt u de woning vervolgens pas na twee jaar nadat u in zorg bent gekomen, dan hebt u vier jaar voordat de eigen woningwaarde en rol gaat spelen bij de hoogte van de eigen bijdrage.

 

Wat regelen?

  1. Pas uw testament aan met een clausule die de langstlevende het recht geeft om bij opnamen in een zorginstelling van de langstlevende de erfenis van de eerst overledene aan de erfgenamen uit te keren. De erfenis van de eerst overledene wordt dan in ieder geval niet door de eigen bijdrage opgesnoept. De clausule kan zelfs worden uitgebreid met de eigen bijdrage thuiszorg.
  2. Maak een notariële volmacht waarin u de gevolmachtigde het recht geeft om namens u bij opname in een zorginstelling (of eigen bijdrage thuiszorg) te schenken tot een bepaald bedrag wanneer u dat zelf niet meer kunt. De schenking zou dan pas mogen wanneer de opnamen onomkeerbaar is.

 

In de praktijk is er wanneer de zorg om de hoek komt kijken nog voldoende tijd om een hoge eigen bijdrage zorg te voorkomen. Nu uw testament aanpassen en een notariële volmacht op laten stellen geeft rust zonder al teveel kosten nu.

 

Nico van Scheijndel

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.