Proud to be Senior

Ouderen schenken massaal

maart 19th, 2013

Uit onderzoek van Netwerk Notarissen blijkt dat de verhoging van de eigen bijdrage zorg voor mensen die meer vermogen hebben dan de vrijstellingen in box 3 leidt massaal tot ontwijkingsgedrag.

 

Geld wegschenken om een hoge eigen bijdrage AWBZ of WMO te voorkomen is de nieuwe hit bij de notarissen. Netwerk Notarissen onderzocht het bij 85 notariskantoren. Bij die kantoren blijkt een op de tien klanten advies te vragen om de eigen bijdrage zorg  te verlagen. Een op de vier van de adviesvragers gaat ook daadwerkelijk over tot actie. De nieuwe maatregel die een hogere bijdrage uit het vermogen van de zorg ontvanger vraagt leidt tot ontwijkgedrag. Gevreesd wordt dat er door de hogere eigen bijdrage geen erfenis meer voor de kinderen overblijft.

Het gevolg is dat ouderen volop schenken aan hun kinderen of bepalingen in het testament opnemen die zorgen dat de erfenis van de eerst overledene uitgekeerd mag worden wanneer de langstlevende de eigen bijdrage zorg moet gaan betalen. De angst om het eigen geld in het verpleeg- of verzorgingshuis te moeten opeten zit diep.

Bij het bepalen van de eigen bijdrage zorg wordt sinds januari van dit jaar 12 procent van het vermogen bij de berekening meegenomen (was 4 procent). De eigen bijdrage is door die maatregel met honderden euro’s per maand of meer toegenomen. Vooral de groep die al in zorg is heeft te maken met de hogere eigen bijdrage en schenkt massaal het spaargeld zodat de eigen bijdrage (na herziening van de beschikking) daalt. Mensen die de hogere eigen bijdrage vrezen moeten het vooral hebben van preventieve maatregelen zoals schenken op papier, woning in vruchtgebruik overdragen , testamentaire maatregelen  en daadwerkelijk (herroepelijk) schenken of een notariële volmacht met de mogelijkheid om te schenken wanneer er een eigen bijdrage zorg moet worden betaald. Al die maatregelen hebben zo hun eigen voor en nadelen die het beoogde effect weer teniet kunnen doen. Gewoon doorleven en schenken wanneer zorg in beeld komt (al dan niet door de gevolmachtigde) is te verkiezen boven alle maatregelen die nu worden genomen. Dat kan vooral een goed advies zijn omdat slechts een beperkt deel van alle ouderen te maken krijgt met zorg en een zorginstelling. Veel maatregelen worden daardoor nodeloos genomen. Schenken als het zover is en herziening van de beschikking aanvragen kan net zo effectief zijn en scheelt nu een hoop administratieve rompslomp en kosten.

 

Nico van Scheijndel

19 maart 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.