Proud to be Senior

Het Centraal Plan Bureau doet aanbevelingen om ouderen aan het werk te houden en te krijgen. Ontslagbelasting gecombineerd met een aannamesubsidie is er daar een van.

 

Werkgevers en werknemers moet samen meer investeren om 55-plussers aan het werk te houden en te krijgen. Hoewel de arbeidsparticipatie van 55-plussers de laatste jaren enorm is toegenomen is het nog niet genoeg. De vergrijzing van de beroepsbevolking en de weggevallen mogelijkheden om eerder te stoppen met werken hebben de gemiddelde leeftijd van de werknemer verhoogd. Maar er staan nog veel ouderen aan de kant met een lage kans op werkhervatting. Bovendien investeren oudere werknemers te weinig in kennis en de arbeidsmobiliteit van oudere werknemers is gering

Om dat te veranderen doet het Centraal Plan Bureau (CPB) in haar CPB Policy Brief 2013/02 verschillende  aanbevelingen. Zo zou er een premiedifferentiatie in de vorm van een hogere WW-premie kunnen komen voor werkgevers die veel personeel ontslaan. Of vervang de huidige ontslagbescherming door een aan de overheid te betalen ontslagbelasting gecombineerd met een aannamesubsidie. Dat laatste vooral bij het aannemen van oudere uitkeringsgerechtigden.

Tenslotte doet het CPB de aanbeveling om werkgevers- en werknemersorganisaties afspraken te laten maken over scholing en de mogelijkheid om het arbeidscontract of te ontbinden.

Of de voorstellen worden overgenomen door de politiek en sociale partners is nog onbekend, er zitten in ieder geval bruikbare suggesties bij.

 

Nico van Scheijndel

6 maart 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.