Proud to be Senior

De Nederlandse Bank heeft in een gisteren verschenen publicatie gepleit voor meer dynamiek en participatie van ouderen op de arbeidsmarkt. Zekerheden als ontslagbescherming en langdurige WW moeten sneuvelen.

 

De arbeidsparticipatie van oudere werknemers is in Nederland de laatste jaren flink gegroeid, van 34 naar 54 procent van de oudere beroepsbevolking. Ondanks die groei steekt het aantal oudere werknemers in Nederland nog schril af tegen bijvoorbeeld de cijfers van Zweden waar nog driekwart van dezelfde leeftijdsgroep aan het werk is. Reden voor De Nederlandse Bank (DNB) om zich in de discussie te mengen. DNB concludeert dat ouderen minder snel hun baan verliezen, maar ook minder snel een andere baan vinden dan jongere werkzoekenden. DNB ziet de hoge ontslagbescherming en de lange WW-duur als hindernissen voor meer dynamiek op de arbeidsmarkt voor oudere werkzoekenden. Ook de hoge ontslagvergoeding voor oudere werknemers helpt de dynamiek niet.

DNB ondersteunt de plannen die in het Lenteakkoord zijn opgenomen om de ontslagvergoeding te maximeren.  Ongeacht de leeftijd van de werknemer gaat in het lenteakkoord een kwart maandsalaris per dienstjaar gelden als ontslagvergoeding, met een maximum van een half jaarsalaris. Verder pleit DNB voor beperking van de WW-duur tot maximaal een jaar.

De maatregelen die DNB voorstelt lijken vooral de zekerheden van oudere werknemers weg te nemen in de hoop dat werkgevers minder beren op de weg zien wanneer ze een oudere werkzoekende zich voor ene baan meldt. Wellicht heeft DNB gelijk, maar naast de maatregelen die zij voorstelt zijn ook maatregelen nemen die meer dynamiek bij werkgevers bewerkstelligen. Keer op keer blijkt immers uit onderzoek dat werkgevers de voorkeur geven aan jongere werknemers.

 

Nico van Scheijndel

10 augustus 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.