Proud to be Senior

In een samenwerking tussen werkgevers en werknemers pleiten beiden om de hogere AOW-leeftijd niet te laten gelden voor mensen met een zwaar beroep. Een bouwvakker die 45 jaar gewerkt heeft moet dan AOW kunnen krijgen. Beiden partijen zien het liefst een flexibele AOW. In de bouw zijn al afspraken gemaakt om de handen ineen te slaan en de verwachting is dat andere sectoren zullen volgen.
Minister Koolmees van Sociale Zaken stelt zich op het standpunt dat het maken van een uitzondering voor zware beroepen onwerkbaar is. In Belgiƫ blijkt het echter wel mogelijk uitzonderingen te maken voor mensen met een zwaar beroep. Ook de werkgevers en werknemers hebben voor dat doel de handen in een geslagen. Eerder kwam de FNV al met het plan om op basis van uitval door arbeidsongeschiktheid te bepalen welke beroepen zwaar zouden zijn. En dat blijken dan niet altijd de spreekwoordelijke stratenmaker of bouwvakker te zijn, maar ook beroepen waarin veel psychische stress voorkomt.
50Plus ziet een dergelijk onderscheid wel zitten, maar wil net als onze vertegenwoordigers in de Tweede Kamer de AOW-leeftijd gewoon weer op 65 jaar. We vinden het een goede zaak dat steeds meer werknemers sinds de afschaffing van de VUT in 2006 langer blijven werken. De leeftijd waarop werknemers stoppen met werken schuift van 61 jaar in 2006 langzaam maar zeker naar de 65 jaar toe. Maar het kabinet schoffeert oude rechten en een goede voorbereiding op langer doorwerken is niet mogelijk (gebleken).
Voor oudere werknemers die werkloos worden en nauwelijks nog kans lijken te maken op een nieuwe baan, moet er in plaats van de IOAW of IOW een garantie-inkomen komen als de WW is afgelopen, om te beginnen bij iedereen die 65 jaar is: de Algemene Ouderdom Rotterdam Wet. Met dit garantie-inkomen krijgen ze een bijstandsuitkering zonder vermogenstoets of andere betuttelingen zoals verplicht solliciteren op banen die niet bestaan. Bovendien mogen ze het inkomen uit arbeid dat ze kunnen verwerven uit een klein baantje houden. Op die manier ontlasten we oudere werklozen zonder baan perspectief van nutteloze frustreerde sollicitatieplicht en bieden we hen een kans tegen de armoedeval.

Nico van Scheijndel
18 april 2018

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.