Proud to be Senior

Pensioenuitkering is oneerlijk

oktober 31st, 2017

olgens berekeningen van Netspar subsidiëren mannen het pensioen van vrouwen. Hoe groter het verschil in opleiding, hoe groter de subsidie.

Uit onderzoek van pensioendenktank Netspar blijkt dat een hoger opgeleide vrouw voordeel heeft bij het huidige pensioenstelsel. Zij betaalt 11,7 procent te weinig pensioenpremie voor het pensioen dat ze ontvangt. Lager opgeleide mannen betalen juist 15,7 procent teveel pensioenpremie. Premie die zij betalen voor een pensioen dat ze nooit zullen krijgen.
De verschillen komen doordat bij de pensioenberekening de gemiddelde levensverwachting na de pensioendatum het uitgangspunt is. Zowel voor vrouwen als voor mannen, zowel voor hoger als voor lager opgeleiden werknemers. Maar de levensverwachting is niet gelijk. Vrouwen leven langer dan mannen en hoger opgeleiden weer langer dan lager opgeleiden. Volgens Netspar leeft een hoogopgeleide vrouw 2,5 jaar langer en een laagopgeleide man juist 3,5 jaar korter dan het gemiddelde van 19 jaar. Door die verschillen krijgen vrouwen gemiddeld 7,1 procent ‘subsidie’ van mannen die gemiddeld 6,2 procent ‘subsidie’ verstrekken.

Nico van Scheijndel

231 oktober 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.