Proud to be Senior

Van de werkgevers vindt driekwart dat oudere werknemers net zo goed functioneren als jongere medewerkers.

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) deed onderzoek naar het functioneren van de arbeidsmarkt in Nederland. Enkele conclusies van dit onderzoek zijn: dat de helft van de bedrijven niet van plan is om mensen met een beperking aan te nemen. Dat bedrijven zich er wel verantwoordelijk voor voelen, maar geen concrete maatregelen nemen om het mogelijk te maken. Er zouden ook geen geschikte vacatures zijn, er zijn geen nieuwe werknemers nodig of er is te weinig capaciteit om mensen met een beperking te begeleiden.
Maar werkgevers kennen ook niet de loonkostensubsidie of de no-riskregeling bij ziekte waarmee ze de extra kosten voor werknemers met een beperking kunnen drukken.
Het SCP deed ook onderzoek naar het functioneren van oudere werknemers. Van de werkgevers vindt 60 procent het wenselijk dat oudere werknemers doorwerken na hun zestigste en 50 procent vindt zelfs doorwerken na pensionering wenselijk. Misschien het meest belangrijk: driekwart van de werkgevers zegt dat oudere werknemers even goed functioneren als jongere werknemers. Een kwart van de werkgevers vindt dat oudere werknemers eigenlijk minder presteren dan dat hun loonkosten rechtvaardigen.
Oudere werknemers hebben wel last van het feit dat ze ondertussen met zovelen zijn. De extraatjes die ze eerder hadden zoals extra vakantiedagen, minder onregelmatig werken en vrijstelling van overwerk sneuvelen steeds vaker in de cao-onderhandelingen.

Nico van Scheijndel

24 oktober 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.