Proud to be Senior

Wat in Nederland maar niet lijkt te lukken heeft in België een begin gekregen. Wanneer je daar aan een van de vier criteria voor een zwaar beroep voldoet kun je eerder met pensioen.

In België werd net als in Nederland al lang een discussie gevoerd over wat wel en niet een zwaar beroep is. In België is daar nu een begin van een definitie gemaakt. Wanneer je aan tenminste een van de vier criteria vijf jaar hebt voldaan, mag je eerder met pension. Op z’n vroegst op je zestigste.
De criteria zijn als volgt: moeilijke uurroosters (nachtwerk of ploegenarbeid), fysiek zware arbeid (bijvoorbeeld veel heffen), psychologische en emotionele belasting (stress) en veiligheidsrisico’s (zoals een agent of brandweerman).
Wie zware arbeid verricht wordt daarvoor gecompenseerd door eerder met pensioen te mogen. Voldoe je aan meer criteria, dan krijg je ook meer rechten. Een politieagent die nachtdiensten werkt én veiligheidsrisico’s loopt mag daardoor eerder met pensioen dan iemand die maar aan een criterium voldoet. Wie beslist om toch langer door te werken krijgt in ruil een hogere pensioenuitkering.
De criteria zijn vastgelegd in een oriëntatienota. Die nu verder wordt uitgewerkt. De onderhandelende partijen in België moeten nu aan de hand van de genoemde criteria vast gaan leggen welke beroepen zwaar zijn. En er moet een overgangsregeling komen om bijvoorbeeld ook de jaren voor de invoering van het zware beroep criterium mee te kunnen laten tellen.

Nico van Scheijndel

27 oktober 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.