Proud to be Senior

Burgers zijn in de ene gemeente meer geld kwijt aan gemeentelijke diensten dan in de andere. Het verschil kan oplopen tot wel € 500 per jaar.

Vijf ouderenorganisaties hebben onderzoek gedaan naar de kosten die een burger in een bepaalde gemeente moet betalen. In de vergelijking tussen 12 gemeenten bleek dat het verschil kan oplopen tot wel € 300 per jaar. Het gaat dan om woonlasten, zorgkosten en motorrijtuigenbelasting. Bij de maximale eigen bijdrage zorg bij burgers die thuiszorg ontvangen, kan het verschil in eigen bijdrage zelfs oplopen tot € 500 per jaar. De verschillen lopen op van € 395 voor huishoudens met een laag inkomen tot € 807 voor huishoudens met een hoog inkomen
Toch zijn burgers in 2017 minder kwijt aan de eigen zorgbijdragen dan in 2016. Uit het onderzoek van onder meer ouderenbond KBO-PCOB blijkt dat de maximale bijdrage Wmo voor de hoogste inkomens daalde met ruim 40 procent, tot ongeveer 2500 euro per jaar. Voor lage inkomens daalde de bijdrage met 17 procent naar zo’n 600 euro per jaar.
De maximale eigen bijdrage is het laagst in Amsterdam. Ook in Almere en Heerlen zijn burgers jaarlijks minder kwijt dan in de andere onderzochte gemeenten. In de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Hulst en Almelo zijn senioren minder goed af.

Nico van Scheijndel

18 september 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.