Proud to be Senior

Werkloosheid daalt

juli 20th, 2017

Uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen publiceerde is op te maken dat de werkloosheid nog steeds daalt, al zijn er verschillen in leeftijdsgroepen en beroepen.

De werkloosheid is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in juni weer verder gedaald. Eind juni was de werkloosheid 4,9 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Doordat de werkloosheid met gemiddeld zes duizend personen per maand daalde staat de teller nu op 446.000. Naast het afnemen van het aantal mensen dat een baan zoekt, is het aantal mensen met een baan met 11.000 per maand toegenomen. Er werken dus steeds meer mensen in Nederland.
Het UWV meldt dat het aantal WW-uitkeringen is afgenomen, vooral onder jongeren. Het aantal WW-uitkeringen is sterker gedaald onder jongeren tot 25 jaar (-5,4 procent) dan onder 55-plussers (-2,7 procent). De jeugdwerkloosheid was in juni met 8,9 procent ook lager dan zes jaar geleden (9,5 procent). Het werkloosheidspercentage onder 45-plussers was echter nog hoger dan in 2011 (4,7 tegenover 4,1). Zorgelijk is dat de daling van de werkloosheid onder ouderen sinds beging 2017 afvlakt.
De arbeidsmarkt is niet voor iedereen gelijk. In de bouw en het grootwinkelbedrijf daalde het aantal nieuwe WW-uitkeringen met respectievelijk 48,7 en 47,8 procent. Terwijl het aantal nieuwe uitkeringen in het bankwezen met 18,8 procent toenam in het eerste half jaar van 2017 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
De Vakbond FNV verwacht veel van het zogenoemde Generatiepact, waarbij oudere werknemers 20 procent minder gaan werken tegen 90 procent minder loon en 100 procent pensioenopbouw. Met het geld dat werkgevers overhouden kunnen ze nieuw, jong personeel aannemen. Bij Tata Steel in IJmuiden is er al ervaring met het Generatiepact. Bij Tata is men zelfs meer gespecificeerd aan het werk gegaan met het Generatiepact. Mensen in de onderste loonschalen, die zwaar werk doen, kunnen 50 procent minder werken en krijgen 90 procent van hun oude loon. Mensen in hoogste loonschalen kunnen 77 procent werken tegen 90 procent loon. Het generatiepact garandeert Tata Steel bovendien een zachte landing omdat er nu nog veel ouder personeel werkt.

Nico van Scheijndel

20 juli 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.