Proud to be Senior

Met een overzicht van de persoonlijke pensioenpot kunnen de deelnemers van het ABP uiterlijk vanaf 1 januari aanstaande zien hoe hun pensioen is opgebouwd en hoeveel geld er beschikbaar is.

Na de persoonlijke pensioenpot de afgelopen maanden getest te hebben, gaat het ABP nu alle deelnemers van het pensioenfonds inzicht geven in hoe hun pensioen is opgebouwd en hoeveel pensioen er beschikbaar is. Daarmee wordt duidelijk wat de deelnemer zelf in gelegd heeft, wat de werkgever heeft bijgedragen en hoeveel te danken is aan het beleggingsbeleid van het ABP. De komende tijd krijgen alle drie miljoen deelnemers van het ABP toegang tot hun persoonlijke pensioenpot. In ieder geval zullen alle deelnemers er vanaf 1 januari aanstaande toegang tot hebben.
Het ABP hoopt met behulp van de persoonlijke pensioenpot een einde te maken aan hardnekkige misvattingen over pensioen. Onder jonge deelnemers leeft bijvoorbeeld de overtuiging dat er straks voor hen geen pensioen meer over is. Of het geloof bij deelnemers dat zij meer premie hebben ingelegd, dan zij aan pensioen uitgekeerd krijgen. Dat laatste speelt vooral bij ouderen. Het pensioenoverzicht maakt volgens het ABP duidelijk dat de deelnemers veel meer terugkrijgen dan ze zelf hebben ingelegd.
De persoonlijke pensioenpot is iets anders dan het persoonlijke pensioen waar de SER over spreekt. In de Sociaal Economische Raad spreken werkgevers en werknemers over een nieuw pensioenstelsel waarbij deelnemers daadwerkelijk een persoonlijke pensioenpot krijgen. De verwachting is dat het plan van de SER van een meer persoonlijke pot, eventueel gecombineerd met een collectieve buffer, beter aansluit bij de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Dat speelt bij het ABP (nog) niet, het ABP blijft haar 400 miljard euro collectief beheren.

Nico van Scheijndel

18 juli 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.