Proud to be Senior

Werknemers met een hogere opleiding gaan eerder met pensioen dan werknemers die alleen basis school of een vmbo-opleiding hebben genoten. De oorzaak is geld.

De gemiddelde pensioenleeftijd is sinds 2006 gestegen van iets voor je 61ste verjaardag naar gemiddeld 64,5 jaar in 2015. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht heeft eens uitgezocht wie er wanneer met pensioen gaat. Uit dit onderzoek blijkt: Hbo- of universitair geschoolden stopten in 2015 enkele maanden voor hun 64ste, middelbaar geschoolden enkele maanden ná hun 64ste en mensen met alleen basisschool, vmbo of het laagste mbo-niveau op hun 65ste.
De verschillen zijn opvallend want de mensen met de laagste opleiding werken het langste door, maar hebben ook de slechtste levensverwachting en leven minder lang in goede gezondheid. Iemand met een hbo- of wo-opleiding leeft gemiddeld 72 jaar in goede gezondheid, laagopgeleiden slechts 53 jaar blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bovendien bleek uit het proefschrift van Bastian Ravesteijn dat iemand met een zwaar beroep ook nog eens sterker veroudert. Een jaar na je 50ste werken in een zwaar beroep zoals een timmerman of verpleegkundige veroudert biologisch niet 12 maanden maar 28.
De reden dat hoger opgeleiden eerder kunnen stoppen met werken is volgens onderzoeker Raymond Montizaan, dat de hoger opgeleiden meer financiële armslag hebben. Hoger opgeleiden hebben meer spaargeld en zijn door een hoger pensioen minder afhankelijk van de AOW.

Nico van Scheijndel

22 juni 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.