Proud to be Senior

Een werknemer die na zijn 55ste werkloos wordt, heeft een zeer geringe kans om nog aan het werk te komen. Televisieprogramma Radar pleit daarom voor een basisinkomen voor 55-plussers.

Volgens televisieprogramma Radar is de kans dat een werkloze van 55 jaar of ouder een nieuwe baan vindt slechts 3 procent. Toch moeten de oudere werklozen blijven solliciteren en zich houden aan een woud van regeltjes. Om moedeloos solliciteren te bestrijden, pleit het televisieprogramma voor een basisinkomen van € 1100 voor alle 55-plussers.
Werklozen hoeven zo niet langer te solliciteren en werkenden krijgen er door belastingmaatregelen geld bij. Het basisinkomen zou een hoop bureaucratie voorkomen en de werkzoekende 55-plussers rust geven. Bovendien loont werken, bijvoorbeeld in een parttime baan of als zelfstandige. Op de site legt Radar uit wat ze precies willen met het basisinkomen, hoe ze het willen financieren en kun je de petitie tekenen die extra politieke druk moet zetten op het idee en de invoering van het basisinkomen.
Elders in de wereld zijn experimenten gehouden met het fenomeen basisinkomen en anders dan vaak gedacht worden de ontvangers van ‘gratis’ geld niet lui, maar zetten zij zich meer in voor de gemeenschap of gaan juist (parttime) werken. In enkele gemeenten in Nederland en in Finland is men van plan om het basisinkomen voor een deel van de bijstandsgerechtigden in te voeren. Eerst als proef, maar als deze slaagt voor alle rechthebbende op een uitkering.
In de Haagse politiek is er nog geen meerderheid voor het idee van het basisinkomen, maar meer druk zou ook daar de raderen beter doen draaien en werklozen 55-plussers meer rust in plaats van frustratie bieden.

Nico van Scheijndel

30 mei 2017

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/documentaires/kans-op-werk-3-procent/animaties/

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.