Proud to be Senior

Slachtoffers van een bedrijfsongeval zijn vaak dubbel slachtoffer, eerst het ongeval zelf en door de afwikkeling van de schade.

Jaarlijks gebeuren er in Nederland 450.000 ongelukken op het werk. Hiervan zijn er 50 tot 80 met dodelijke afloop en is er bij ruim 200.000 werknemers sprake van fysiek of psychisch letsel. De cijfers zijn afkomstig van de Stichting Arbeidsongevallen, die vandaag op de internationale herdenkingsdag voor arbeidsslachtoffers, aandacht vraagt voor de afwikkeling van schade.
Volgens de Stichting Arbeidsongevallen worden ongevallen op het werk vaak niet gemeld, ook betwisten de bedrijven de aansprakelijkheid of informeren de slachtoffers niet over de toedracht. Bovendien blijkt dat bedrijven onveilige situaties laten voortduren of dat ze het afdoen als een verzekeringskwestie.
De stichting roept bedrijven, verzekeraars en letselschadeadvocaten op om slachtoffers beter te behandelen, te ondersteunen en te informeren. De slachtoffers weten zelf vaak niet waar ze een beroep op kunnen doen of raken verstrikt in lange procedures terwijl een schade volgens de gedragscode binnen twee jaar afgewikkeld moet zijn. Bedrijven met een ongevallenverzekering voor personeel moeten verplicht slachtoffers een bedrag uitkeren ongeacht de schuldvraag, dat is bij veel slachtoffers niet bekend.
De Stichting staat niet alleen, ook vakbond FNV spoort werkgevers aan om preventieve veiligheidsmaatregelen te nemen. Volgens de FNV is het gebrek aan veiligheid en bescherming een probleem dat door veel werkgevers onderschat wordt.

Nico van Scheijndel

28 april 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.