Proud to be Senior

De nieuwe voorzitter van het FNV wil het mes zetten in de voordelen die zelfstandigen, vooral zzp’ers nu genieten. De fiscale voordelen verdwijnen naar zijn mening nu te veel in de zakken van de opdrachtgevers.

Met de fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling, kunnen zzp’ers hun tarief naar beneden terugschroeven. Hierdoor zijn ze vaak goedkoper dan vaste medewerkers. Reden voor de nieuwe voorzitter van het FNV om deze fiscale voordelen aan te willen pakken om zo een race naar de bodem tegen te gaan. De lage tarieven van de zzp’ers zijn vooral gunstig voor de opdrachtgevers die minder kwijt zijn aan personeelskosten.
Het pleidooi voor minder faciliteiten voor zzp’ers komt op een gevoelig moment. De vakbonden zijn al maanden in overleg met de werkgevers om het nieuwe kabinet een breed gedragen opdracht mee te geven. Er wordt gesproken over pensioen, robotisering en de ZZP’er, maar afbouw van fiscale voordelen is tot nu toe onbespreekbaar gebleken.
De FNV-voorman ontmoet niet alleen tegenwind van de werkgevers, ook uit eigen kring is er kritiek. De Christelijke vakorganisatie RMU vindt het FNV-voorstel te kort door de bocht. Deze vakorganisatie ziet meer in het bestrijden van schijnzelfstandigheid, het aantrekkelijker maken van werkgeverschap, het verlagen van de lasten op arbeid en het bieden van een toegankelijke bescherming voor zzp’ers. Bij dat laatste wordt vooral gedacht aan een verplichte inkomensverzekering voor iedereen die werkt.

Nico van Scheijndel

16 maart 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.