Proud to be Senior

Het aantal huurders dat ten opzichte van hun inkomen in een te dure woning woont, is in 2015 gelijk gebleven, eerder nam het aantal steeds toe.

Huurders ontvingen in 2015 samen 3,1 miljard euro aan huurtoeslag, 300 miljoen meer dan in 2014. De hoeveelheid huurtoeslag steeg voor het eerst niet verder doordat er meer mensen met een laag inkomen in een te dure woning woonden, de zogenoemde dure scheefwoners. Van duur scheefwonen is sprake als huurders op grond van hun inkomen en vermogen recht hebben op huurtoeslag en de huur van hun woning hoger is dan de zogenaamde aftoppingsgrens. Deze maximale huurgrens om nog in aanmerking te komen voor huurtoeslag (nieuwe huurder) is 576,87 euro per maand voor één- en tweepersoonshuishoudens en 618,24 euro voor grotere huishoudens. Ligt de huur onder de grens dan is er sprake van passend wonen. Het beleid van passend wonen is door minister Blok van Wonen ingevoerd. Was in 2006 nog 9 procent een dure scheefwoner, in 2014 was dit al 28 procent van alle huurtoeslagontvangers.
Dat de totale hoeveelheid huurtoeslag in 2015 toch is toegenomen komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek die deze cijfers vandaag bekend maakte, door verschillende oorzaken. Zo steeg het aantal huurders dat recht heeft op huurtoeslag, stegen de huren in de sociale sector verder door en zijn de grenzen van de huurtoeslagsystematiek verhoogd.

Nico van Scheijndel

31 maart 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.