Proud to be Senior

Meer ruzie door lagere erfenis

februari 1st, 2017

De waarde van de nalatenschappen is in 2014 ten opzichte van eerdere jaren afgenomen met meer ruzie tot gevolg.

In 2011 lieten alle overledenen in Nederland samen 15,1 miljard euro na. Drie jaar later, in 2014 is die waarde afgenomen tot 13,6 miljard euro. Een erfgenaam ontving in 2014 gemiddeld € 19.600; dat is € 2.000 minder dan drie jaar daarvoor. De waardevermindering is de eerste in een lange reeks jaren waarin de waarde steeds toenam. Oorzaak van de lagere erfenissen is de gedaalde huizenprijzen in Nederland. In 2014 liet 31 procent van de overledenen een eigen woning na van gemiddeld € 136.000. In 60 procent van de gevallen was er nog sprake van een hypotheekschuld.
Volgens Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie leidt de lagere erfenis nogal eens toe ruzie. Dit omdat een deel van de familie de woning wil verkopen, terwijl een ander deel juist wil gokken op een verder aantrekkende woningmarkt. “Dit probleem speelt vooral als huizen onder water staan”. Ondertussen lijken de meeste problemen achter de rug omdat de huizenmarkt in grote delen van Nederland weer is aangetrokken.
Om niet aansprakelijk te zijn voor een negatieve nalatenschap geven notarissen steeds vaker het advies om de erfenis beneficiair te aanvaarden.

Nico van Scheijndel

1 februari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.