Proud to be Senior

Banken gaan vanaf het tweede kwartaal van dit jaar controleren of het bankrekeningnummer klopt met de naam van de begunstigde. Zo niet dan krijgt de klant een waarschuwing.

In het televisieprogramma Opgelicht kondigde de Betaalvereniging Nederland aan dat de Nederlandse banken de naam weer bij het bankrekeningnummer gaan controleren. Deze IBAN-naamcheck is door de Rabobank ontwikkeld, die hem in het tweede kwartaal van dit jaar invoert. De andere banken volgen later.
Die extra controle moet verkeerde overboekingen en fraude voorkomen. Nu nog zijn er per maand ongeveer 1300 verkeerde boekingen per maand. Bij 200 van deze verkeerde boekingen zou er sprake zijn van fraude.
Als de naam licht afwijkt van de naam die bij het rekeningnummer hoort, wordt de naam die bij het rekeningnummer hoort getoond aan de opdrachtgever. Wijkt de naam sterk af, dan wordt de opdrachtgever gewaarschuwd voor een mogelijke vergissing of fraude. Het is vervolgens aan de klant wat hij met de waarschuwing doet.
De IBAN-naamcheck is een hele verbetering, want als je nu een bedrag fout overmaakt kan het maanden of zelfs jaren duren voordat het bedrag terug wordt ontvangen. De ontvanger die het geld heeft ontvangen, maar niet de bedoelde begunstigde is, moet namelijk meewerken.

Nico van Scheijndel

8 februari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.