Proud to be Senior

Maak AOW inkomensafhankelijk

januari 4th, 2017

Volgens econoom Sweder van Wijnbergen moet de AOW inkomensafhankelijk worden én moeten werknemers boven de 45 jaar getraind worden om hun werk goed te kunnen blijven doen.

Om de AOW betaalbaar te maken moet deze inkomensafhankelijk worden en moet er serieus werk worden gemaakt met het bestrijden van de werkloosheid onder ouderen. Econoom Sweder van Wijnbergen doet het voorstel in het AD. De AOW moet alleen beschikbaar zijn als financieel vangnet voor ouderen die anders te weinig inkomen hebben. Hij vergelijkt het zelf met de zorgpolis, die ook alleen uitkeert aan mensen die ziek zijn.
Hij realiseert zich dat het geen populaire maatregel is omdat de aanpak van verworvenheden weerstand oproept. Het is dan ook niet alleen de AOW die hij wil aanpakken. Het plan werkt alleen als ook de werkloosheid onder ouderen serieus aangepakt wordt, zodat ze aan de slag komen en vooral blijven. Hij pleit er voor om alle werknemers van 45 jaar en ouder te scholen en zo op te leiden dat ze zowel fysiek als mentaal mee kunnen blijven komen. De kosten voor de trainingen moet de overheid dragen, omdat die uiteindelijk ook zelf de meeste baat heeft bij het aan het werk houden van alle werknemers. Dit om enerzijds de AOW te kunnen blijven betalen en anderzijds de kosten voor WW en bijstand te voorkomen.
De FNV laat in een reactie tegen het plan te zijn, de ANBO wil eerst uitgebreid overleg en de werkgevers zien de noodzaak van het plan niet.

Nico van Scheijndel

4 januari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.