Proud to be Senior

De dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in november met 2 procent gestegen naar 101 procent.

Door de licht gestegen rente en de goede resultaten op beleggingen, is de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen de afgelopen maand met twee procent gestegen. Eind november was de dekkingsgraad gemiddeld 101 procent. De beleidsdekkingsgraad, die wordt berekend met de gemiddelde rente van de voorgaande twaalf maanden, bleef steken op 98 procent. Door de toename van de dekkingsgraad is de kans op korten van de pensioenen volgend jaar iets afgenomen. Aan de hand van de dekkingsgraad aan het eind van dit jaar, beslissen de pensioenfondsen pas begin volgend jaar of korten op de pensioenen nodig is. Vooruitlopend op die ontwikkeling hebben verschillende pensioenfondsen al een verhoging van de pensioenpremies aangekondigd, dat is het andere instrument om de dekkingsgraad te beïnvloeden.
Vooral de gestegen rente zorgt voor de hogere dekkingsgraad. Die rente is hoger door de plannen die de aanstaande president van Amerika heeft. Die plannen wakkeren de inflatie aan en daarmee de rente op langjarige leningen. Naast de hogere rente hebben de pensioenfondsen ook een goed rendement op beleggingen gemaakt in november. De gestegen dollar ten opzichte van de euro is mede debet aan het gemiddelde rendement van 3 procent.
De gegevens zijn afkomstig van de maandelijks gepubliceerde pensioenbarometer van Aon Hewitt. Deze barometer geeft een gemiddelde aan; per pensioenfonds kan de dekkingsgraad zeer verschillend zijn.

Nico van Scheijndel

2 december 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.