Proud to be Senior

De pensioenen staan in Nederland nog steeds onder druk, maar echt zwaar hebben de werknemers het die hun pensioen via het beschikbare premiestelsel opbouwen.

Doordat de rente iets is gestegen steeg de dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen gemiddeld met 2 procent. De stijging is nog niet voldoende om de meeste pensioenfondsen uit de gevarenzone te brengen. De kans op korten op de pensioenen in 2017 is nog steeds erg groot. De grote pensioenfondsen zoals ABP en PFZW schommelen rond de 90 procent, dicht bij de grens waarop gekort moet worden.
De gepensioneerden en werknemers die hun pensioen van een fonds of verzekering ontvangen hebben het zwaar omdat hun pensioen(opbouw) al jaren niet geïndexeerd is. Maar hun tekort is niets vergeleken met het pensioen voor personeel dat pensioen opbouwt volgens het beschikbare premiestelsel.
Volgens Aon Hewitt die maandelijks de pensioenbarometer publiceert, daalde voor deze werknemers de pensioenuitkering die ze van hun opgebouwde kapitaal kunnen kopen in het tweede kwartaal van 2016 met 6 procent. In het eerste kwartaal van 2016 daalde dit bedrag al met 10 procent. Een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen kan daarom nu 687 euro per maand aan pensioen tegemoet zien, begin 2016 was dit nog 818 euro per maand.

Nico van Scheijndel

2 november 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.