Proud to be Senior

De Nederlandse pensioenfondsen hebben in 2015 veel lagere rendementen behaald dan in voorgaande jaren. Voor de toekomst verwachten experts minder hoge rendementen dan in het verleden.

Het rendement op beleggingen was in 2015 aanzienlijk lager ten opzichte van voorgaande jaren. Was het rendement van de honderd grootste pensioenfondsen in Nederland tussen 2011 en 2015 nog gemiddeld 8,8 procent, in 2015 was dit gemiddelde slechts 0,8 procent. Een derde van de pensioenfondsen maakte zelfs een negatief rendement.
De hoge rendementen uit de voorgaande jaren zijn het resultaat van de lage rente. Het rendement werd gemaakt omdat door de lage rente de obligaties in waarde stegen net als de beleggingen met rentederivaten. In 2015 daalde de rente echter nauwelijks en andere beleggingen rendeerden onvoldoende om dit te compenseren, op olie werden zelfs flinke verliezen geleden. Experts verwachten dat het de komende jaren gedaan is met de hoge rendementen op beleggingen.
De lage rente is dan in de voorgaande jaren gunstig geweest voor de beleggingen, voor de dekkingsgraad van de pensioenfondsen is het desastreus. De Nederlandse Bank heeft vastgesteld dat er 6,5 miljoen pensioenen onder water staan en dat korten op de pensioenen volgend jaar voor velen realiteit zal zijn.
De resultaten zijn afkomstig van een onderzoek dat het Financieel Dagblad bij de grootste honderd pensioenfondsen in Nederland uitvoerde.

Nico van Scheijndel

24 oktober 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.