Proud to be Senior

Maatregelen voor VAR-problemen

september 20th, 2016

Sinds mei dit jaar is er geen VAR-verklaring meer nodig, maar een Modelovereenkomst. De overgang gaat echter niet vlekkeloos. Staatssecretaris Wiebes belooft beterschap.

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) heeft in mei dit jaar de VAR-verklaring vervangen. De nieuwe wet moet schijnzelfstandigen tegen gaan. Schijnzelfstandigen zijn voornamelijk zzp’ers die eigenlijk een verkapt dienstverband met hun opdrachtgever hebben en zo de arbeidsmarkt verstoren. Om de zzp’ers en de bedrijven die hen inhuren te helpen, heeft de Belastingdienst op haar site algemene modelcontracten en contracten voor specifieke branches gezet die zzp’ers en bedrijven kunnen gebruiken.
Om helemaal zeker te zijn dat er geen naheffing voor werkgeverslasten kan komen van de fiscus, moet de Belastingdienst de modelcontracten die partijen opstellen goedkeuren. Daar gaat het echter mis, de Belastingdienst heeft een enorme achterstand. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, want 2017 is een overgangsjaar. Pas vanaf mei 2017 worden bedrijven die de fout zijn ingegaan aangepakt. Het gevolg van de vertraging is echter dat werkgevers nu al hun vertrouwde zzp’er niet meer inhuren om geen risico te lopen.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën onderkent de problematiek. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat er extra capaciteit bij de Belastingdienst komt om modelovereenkomsten van bedrijven en branches te beoordelen. De tegenstand tegen de nieuwe wet verklaart Wiebes onder andere doordat deze nieuwe wet nu duidelijk maakt dat er volgens de oude regels sprake was van schijnzelfstandigheid. Wiebes heeft toegezegd dat goedwillende bedrijven ook na mei 2017 geen boete zullen krijgen. “Kwaadwillende ondernemers, die bijvoorbeeld kostenvoordeel halen ten opzichte van concurrenten, kunnen per mei wel rekenen op een harde hand.”

Nico van Scheijndel

20 september 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.