Proud to be Senior

Nederland kent 1,7 miljoen mensen die door een of meer redenen arbeidsgehandicapt zijn. Van hen is de helft niet actief op de arbeidsmarkt.

Door een langdurige ziekte, een aandoening of handicap zijn in Nederland 1,7 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar arbeidsgehandicapt. Zij worden door hun handicap belemmerd in het krijgen of uitvoeren van werk. Hun positie op de arbeidsmarkt wijkt in negatieve zin sterk af van niet-arbeidsgehandicapten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft voornamelijk voor de groep die de hoogste arbeidsparticipatie (de groep 25- tot 45-jarigen) onderzocht hoe hun positie op de arbeidsmarkt is en de conclusies zijn niet hoopgevend.
Van de beroepsbevolking tussen de 25 en 45 jaar blijkt 9,4 procent een arbeidshandicap te hebben, dat zijn 400.000 mensen. De helft daarvan behoort niet tot de beroepsbevolking, onder personen zonder arbeidshandicap is dat 8 procent. Van de arbeidsgehandicapten heeft 42 procent betaald werk, mensen zonder arbeidshandicap ruim twee maal zo vaak: 87 procent
Onder arbeidsgehandicapten was 14 procent werkloos, tegen 9 procent van de niet-arbeidsgehandicapten. Bovendien hebben arbeidsgehandicapten minder vaak een vast contract dan niet-arbeidsgehandicapten, 63 tegen 69 procent. Mensen met een arbeidshandicap werken vaker als werknemer met een flexibel dienstverband (21 versus 17 procent) of als zzp’er (14 versus 10 procent). Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Vooral in dienstverlenende beroepen werken naar verhouding veel personen met een arbeidshandicap. Zij zijn bijvoorbeeld werkzaam als kapper, schoonheidsspecialist of schoonmaker.

Nico van Scheijndel

18 juli 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.