Proud to be Senior

De rente daalt nog steeds en zo ook de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen, al zijn er uitzonderingen.

De dekkingsgraad van de vier grootste Nederlandse pensioenfondsen is opnieuw gedaald. De kans dat volgend jaar gekort wordt op de pensioenen om die ook in de toekomst betaalbaar te houden, neemt maand op maand toe. Een pensioenfonds moet eigenlijk minimaal 104 procent dekkingsgraad hebben. De grote fondsen zitten echter ver van de 104 verwijderd. Het ABP (ambtenaren) komt op 90,6, Zorg & Welzijn (zorg en aanverwante sectoren) zit op 89, fonds PMT (metaal en techniek) op 92 en PME (metaal en elektrotechniek) op 90,8.
Het is voornamelijk de rente die de pensioenfondsen dwars zit. Met de lage rekenrente moeten ze steeds weer meer geld in kas hebben om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Ondanks goede beleggingsresultaten is er tegen de lage rente niet op te werken. Ook in de eerste twee weken van juli daalde de rente toch weer wat. De rekenmeesters van bureaus Mercier en Aon hebben uitgerekend dat de weer gedaalde rente de gemiddelde dekkingsgraad naar verwachting nog eens met twee procent doet dalen.
Maar er zijn uitzonderingen op de regel. Zo steeg de dekkingsgraad van het pensioenfonds van ING van 135,6 naar 138,1 procent en ook de medewerkers van De Nederlandse Bank hebben nog niets te verzen, daar steeg de dekkingsgraad van 114,5 naar 116,5 procent.

Nico van Scheijndel

21 juli 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.