Proud to be Senior

De Nederlandse Bank pleit voor een persoonlijke pensioenpot, zonder garanties of zekerheden.

Onlangs presenteerde de Sociaal Economische Raad haar bevindingen over een toekomstig pensioenstelsel. Het ombouwen van het huidige pensioenstelsel naar een persoonlijke pensioenpot met collectief gedragen risico’s vond de SER een interessante optie. De Nederlandse Bank (DNB) kwam gisteren ook met een plan voor een persoonlijke pensioenpot. Volgens DNB is het huidige stelsel aan vernieuwing toe en moet er enige vaart komen in de hervorming van het stelsel. Vooral aan de beloofde garanties van het huidige stelsel moet een einde komen.
In het plan van DNB krijgen pensioenopbouwers ieder een eigen pensioenpot, maar wel een zonder garanties of zekerheden. Daarnaast maakt DNB een onderscheid tussen jongeren en ouderen. Met het opgebouwd pensioen van jongeren kan meer risico worden genomen en zo een hoger pensioen opgebouwd. Oudere deelnemers moeten juist voorzichtiger beleggen.
Naast de persoonlijke pensioenpot vindt DNB dat er een collectieve buffer moet komen. Deze buffer moet in goede tijden gevuld, om in slechte tijden aan te spreken.
Critici zetten kanttekeningen bij het plan van DNB. Jongeren bouwen volgens hen niet meer pensioen op met een hoger risico, omdat er minder pensioen is opgebouwd waar risico mee genomen kan worden. Een collectieve buffer is volgens diezelfde critici een bron van problemen, omdat er discussie kan ontstaan tussen de generaties en wie gebruik mag maken van de collectieve buffer.

Nico van Scheijndel

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.