Proud to be Senior

PMT verwacht te korten

april 4th, 2016

Metaalpensioenfonds PMT verwacht de komende jaren te moeten korten op de pensioenen. Volgend jaar 4 tot 5 procent en nog meer in de jaren erna.

De voorzitter van metaalpensioenfonds PMT, Jan Berghuis, verwacht volgend jaar op de pensioenen te moeten korten. De verwachting is een korting van 4 tot 5 procent. Met die korting zijn de problemen van het pensioenfonds nog niet voorbij. Als de omstandigheden zo blijven verwacht Berghuis in de jaren daarna nog eens zo’n 10 procent te moeten korten. Het pensioenfonds kortte eerder al in 2013 en 2014 al op de pensioen, samen 6,7 procent. Tellen we het al een tijd niet indexeren van het pensioen erbij op, dan is in een aantal jaren al een vijfde van de koopkracht van ouderen verloren gegaan.
Dat het pensioenfonds moet korten komt door de lage dekkingsgraad van het pensioenfonds, die was in februari 89,6 procent, maar moet van De Nederlandse Bank minimaal 104,3 procent zijn. De lage dekkingsraad betekent, dat er van iedere euro die het pensioenfonds aan gepensioneerden uitgeeft, er eigenlijk maar 89,6 cent in kas heeft.
Berghuis verlangt oplossingen van de politiek, door bijvoorbeeld de rente te verhogen waarmee fondsen hun toekomstige verplichtingen moeten waarderen. Volgens critici zorgt die methode slechts voor een verschuiving van het risico naar jongere deelnemers.

Nico van Scheijndel

4 april 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.