Proud to be Senior

Gepensioneerden komen tekort

april 18th, 2016

Gepensioneerden komen tekort

Door de jarenlange stilstand en soms zelfs achteruitgang van het pensioeninkomen, weten vooral de gepensioneerde middeninkomens met hoge zorgkosten niet meer hoe ze rond moeten komen.

Vier op de tien gepensioneerden komen te kort aan zijn pensioeninkomen. Van hen weet 30 procent niet meer waarop bezuinigd kan worden. Dat blijkt uit de enquête die ouderenorganisatie ANBO heeft gehouden onder 9000 personen. Doordat de pensioenen al jarenlang niet geïndexeerd zijn en soms zelfs gekort en door de stapeling van zorgkosten en het wegvallen van compensatiemaatregelen, is de rek er bij veel ouderen uit. Door al die maatregelen is de koopkracht van ouderen uit de pas gaan lopen met die van werkenden volgens de directeur van de ANBO Liane den Haan. Vooral gepensioneerden met een middeninkomen en hoge zorgkosten komen volgens het onderzoek te kort aan hun pensioeninkomen.
De meeste deelnemers aan het onderzoek zien de oplossing voor hun financiële problemen bij de inkomstenbelasting. Bijna een derde van hen vindt dat de belasting op pensioenen omlaag moet. Verder vindt vier op de tien dat de regels waar de pensioenfondsen zich aan moeten houden, moeten worden aangepast. Ook ziet 40 procent van de ondervraagden de AOW graag ophoog gaan. Maar die maatregel is volgens Den Haan niet gericht genoeg. Den Haan ziet graag dat het kabinet zich richt op de groep die het meest in de problemen zit, dus de gepensioneerden met een middeninkomen en hoge zorgkosten.
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken zegt in een reactie dat het kabinet zich deze zomer over de koopkracht van 2017 buigt. “Uitgangspunt daarbij is een evenwichtige koopkracht voor iedereen, ook voor gepensioneerden.”
De ANBO wacht niet op het antwoord van het kabinet. De ouderenbond is vandaag een actie gestart waarin wordt opgeroepen een e-card te sturen naar het kabinet, dat kan via de site van de ANBO. (www.anbo.nl). Met de e-card wordt het kabinet opgeroepen het koopkrachtverlies van ouderen te stoppen.

Nico van Scheijndel

18 april 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.