Proud to be Senior

Er komt een oplossing voor de polishouders van een premie- of kapitaalovereenkomst, die nu door de lage rente een veel lager pensioen moeten kopen, dan ze tijdens de opbouw van hun pensioen hadden gehoopt.

Mensen die met een premie- of kapitaalovereenkomst een aanvullend pensioen opbouwen moeten meer mogelijkheden krijgen om het moment van de aankoop te bepalen. Nu moet met het opgebouwde kapitaal op de pensioengerechtigde leeftijd een pensioen worden aangekocht. Door de lage rente is dat pensioen veel lager dan gehoopt. Het kabinet en VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders presenteerden dit gezamenlijk voorstel en kunnen op een meerderheid rekenen in de Kamer.
Het is de bedoeling van het voorstel dat mensen de mogelijkheid krijgen om niet op een bepaald moment het levenslange pensioen aan te kopen, maar dat zij door kunnen gaan met beleggen tot een gunstiger moment. Ongeveer een miljoen mensen in Nederland hebben een premie- of kapitaalovereenkomst. Daalt de rente 1 procent, dan scheelt dat levenslang 12 procent pensioen. Door de huidige lage rente is de waarde van het pensioen voor deze polishouders gehalveerd dan een paar jaar terug.
De politiek ziet ook problemen. Het PvdA-Kamerlid Roos Vermeij vreest een waaier aan keuzemogelijkheden. Zij pleit dan ook voor eerlijke, heldere en tijdige informatie, zodat een goede en verantwoorde keuze gemaakt kan worden.
Nu is het al mogelijk om in de polis een knip van twee jaar te maken. Polishouders nemen dan een uitkering van twee jaar met de huidige rente en na twee jaar besluiten ze wat ze met de rest van hun opgebouwde kapitaal willen doen. Deze regeling is echter tijdelijk.

Nico van Scheijndel

10 maart 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.