Proud to be Senior

De Sociale Verzekeringsbank gaat bij gepensioneerden die gekort zijn op hun uitkering door een afgekocht pensioen de korting teruggeven.

 

Tot 1 december 2014 werden partners van wie de jongste partner een afgekocht klein pensioen ontving voordat ze zelf AOW-gerechtigd was, gekort op hun partnertoeslag-AOW. Dat kon ook gebeuren bij de overbruggingsregeling of het nabestaandenpensioen. In alle gevallen wordt de korting teruggedraaid zo heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken de Tweede Kamer laten weten.

De staatssecretaris liet afgelopen december onderzoek doen naar de uitvoeringspraktijk van de afkoop klein pensioen door de SVB. Dit mede op basis van een aantal casussen die is aangereikt door de ombudsman van omroep Max. Uit dit onderzoek bleek dat er bij de SVB-kantoren een verschil in de uitvoering was. Die verschillen zijn wettelijk toegestaan, maar het heeft wel tot gevolg dat mensen hierdoor verschillend zijn bejegend. Daarnaast is het mogelijk dat bij sommige mensen verwarring is ontstaan over of zij wel of niet in bezwaar moesten gaan. De mensen die dit niet hebben gedaan, kwamen niet in aanmerking voor het terugdraaien van de korting. Dat vindt Klijnsma onrechtvaardig. Daarom is besloten om ook deze mensen tegemoet te komen.

Het gaat volgens de staatssecretaris om ongeveer 6000 AOW-gerechtigden met partnertoeslag en ongeveer 450 nabestaanden. Het terugdraaien van de korting kost de staatssecretaris 3 miljoen euro en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet € 180.000 kosten maken om alles weer recht te zetten.

De SVB gaat de gepensioneerden die gekort zijn binnenkort benaderen om het bedrag dat gekort is terug te betalen.

 

Nico van Scheijndel

 

19 januari 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.