Proud to be Senior

Derde WW-jaar gered

november 26th, 2015

Het verlies van het derde WW-jaar gaan de werknemers zelf terugdraaien. Het UWV betaalt de eerste twee jaar WW, een verzekeraar het derde.

 

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft gisteren in een brief aan de Tweede Kamer de voortgang gemeld over de WW en de rol die de vakbonden en werkgevers bij de werkloosheidsuitkering (gaan) spelen.

Vanaf 2016 wordt de maximale WW-duur in stapjes teruggedraaid naar maximaal 2 jaar in 2019. Om het verlies van het derde jaar WW te compenseren gaan werknemers zelf het derde jaar WW opvangen. Ze gaan daarvoor de komende twee jaar 0,2 procent van hun salaris aan premie betalen tot een maximum van € 52.000. Na die twee jaar loopt de premie op tot 0,75 procent van het jaarsalaris van maximaal € 52.000.

De WW-duur is afhankelijk van het aantal jaren dat iemand gewerkt heeft. Na tenminste een jaar werken bestaat er een recht op WW. Het UWV zal voor werknemers de WW gaan verzorgen tot een maximum van 24 maanden . Het derde jaar WW zal worden verzorgd door private partijen zoals verzekeraars. Het UWV zal deze partijen slechts administratief ondersteunen.

De Vakbonden en werkgevers krijgen ook meer zeggenschap over de WW. Het kabinet gaat volgens de brief van Asscher vastleggen dat werknemers en werkgevers een zware adviesrol hebben bij beslissingen over de premie, de duur en de opbouw van de  WW.

Nico van Scheijndel

 

 

26 november 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.