Proud to be Senior

Dekkingsgraad weer iets omhoog

november 3rd, 2015

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in oktober met 3 procent gestegen.

 

Waren er halverwege oktober nog negatieve berichten over de Nederlandse pensioenfondsen en hun dekkingsgraad. In de loop van oktober hebben de Nederlandse pensioenfondsen hun dekkingsgraad met gemiddeld 3 procent verbeterd. De gemiddelde dekkingsgraad is nu 102 procent. Beter dan een maand eerder, maar nog steeds minder dan het minimum van 105 procent.

De dekkingsgraad geeft de verhouding aan tussen het huidige vermogen en de toekomstige verplichtingen van een pensioenfonds. De dekkingsgraad wordt berekend met de rente over de afgelopen drie maanden. De beleidsdekkingsgraad is berekend met de rente van de afgelopen twaalf maanden. Sinds begin dit jaar gebruiken pensioenfondsen deze beleidsdekkingsgraad voor het bijsturen van hun financiƫle beleid, zoals kortingen of indexatie. De beleidsdekkingsgraad bleef in oktober gelijk op 105 procent.

Dat de dekkingsgraad gestegen is komt door Aon Hewitt die maandelijks de pensioenbarometer publiceert, door de positieve rendementen op aandelen en op vastgoed.

Nico van Scheijndel

3 november 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.